Ostin Sokoksen 3+1:lta TAAS (kyllä....) kaksi uutta keittokirjaa. Tai siis lähinnä ovet leipomiseen päin kallellaan. Leila leipoo- ohjelma saattaa olla tv:stä jollekin tutta, Leila on julkaissut myös läjän keittokirjoja! Aivan ihania kuvia ja ohjeita! Suosittelen tutustumaan.
No mutta asiaan. Rakastan leivän leipomista. Perussämpylätaikinaa tuunaan milloin milläkin (eilen speltti-ja ruisjauhoilla). Focacciaa olen leiponut useasti mutta en ehkäpä ikinä minkään oikean ohjeen mukaan. Me vietettiin lauantaina "Haloo Helsinki-päivää" joten päätin, että nyt on hyvä hetki kokeilla Leilan focacciaa. Taikina on super pehmeää (lue: aika vaikea leipoa) mutta TODELLA HYVÄÄ!
Leilan focacciaa voit tehdä näin:
Perustaikinaohjella tulee 1 iso tai 2 pienempää. Ohje on Leila Lindholmin kirjasta Pala kakkua - paljon muuta.
25g tuorehiivaa
3 dl vettä
1/2dl oliiviöljyä
2 rkl hunajaa
1 rkl sormisuolaa
7-8 dl erikoisvehnäjauhoja
päälle: oliiviöljyä ja sormisuolaa
1)Murenna hiiva kulhoon ja sekoita sekaan hailakka vesi, oliiviöljy,hunaja ja suola.
2) Lisää jauhot hiljalleen ja alusta kunnolla vaivaamalla ainakin n.5min. Itse käytän aina konetta, superhelppoa!
3) Kohota taikinaa n. puoli tuntia - 45minuuttia... Laita uuni lämpenemään 225 astetta
4) Kumoa taikina leivinpöydälle ja taputtele se 1,5cm paksuiseksi levyksi. Nosta leivinpaperin päälle pellille.
5)
Kohota leivät kaksinkertaiseksi ja painele sormilla syviä kuoppia
niihin. Valuta leivän päälle runsaasti oliiviöljyä ja ripottele
sormisuolaa. Tässä vaiheessa lisää haluamasi täytteet.
6) Kypsennä uunissa n. 10-15 min.
Itse käytin toisessa leivässä kirsikkatomaattia, oliiviöljyä, suolaa ja basilkaa. Aika perus mutta toimii aina. Toiseen laitoin hienoksi renkaiksi leikattua punasipulia (puolikas isosta...) sekä vuohenjuustoa, oliiviöljyä ja suolaa unohtamatta.
Leivän kanssa tarjoiltiin hyvää musiikkia, tonnikalasalaatttia ja punaviiniä.
Ihanaa kun vieläkin paistaa aurinko! Tulee niin hyvä fiilis aina.
Kivaa tiistaita kaikille!
-Päivi-
11.4.2017
10.4.2017
Sankarille "kakkua"
Kanssa asukki on käynyt jotain koulun tapaista liittyen työhön (todistuksessa mainittiin jotain hienoa numeroiden pyörittämisen suhteen mistä en oikein ymmärrä mitään..). Taannoin postissa tipahti toditus joten pitihän sankarille saada kakkua! No, kuten tavallista jääkaapissa ei ollut oikein mitään edes juustokakkuun joten leipasin mansikka-raparperipiirakkaa. Ei nyt mikään hieno kakku mutta hetki pääsi yllättämään kokin...
Tuon piirakan pohja on superhyvä ja käy moneen erilaiseen täytteeseen.
Pohjaan tarvitset:
2dl jauhoja
1dl kaurahiutaleita
½dl sokeria
1tl leivinjauhetta
½tl kanelia
1dl sulatettua voita
1 muna
- sekoita kuivat aineet
- lisää nopeasti sekoittaen voi ja muna
- levitä taikina voideltuun vuokaan
Itse sulatin marjoja ja raparperia n. 6dl. Voi käyttää ihan hyvin saman verran myös esim. omenaa/persikkaa/tms tuoretta. Levitin marjat pohjalle. Sekoitin kermaviilin ja yhden munan ja himpun sokeria ja kaadoin marjojen päälle. Piirasta paistetaan 200 asteessa n. 25-30min.
Kannattaa kokeilla!
Kivaa alku viikkoa!
-Päivi-
Tuon piirakan pohja on superhyvä ja käy moneen erilaiseen täytteeseen.
Pohjaan tarvitset:
2dl jauhoja
1dl kaurahiutaleita
½dl sokeria
1tl leivinjauhetta
½tl kanelia
1dl sulatettua voita
1 muna
- sekoita kuivat aineet
- lisää nopeasti sekoittaen voi ja muna
- levitä taikina voideltuun vuokaan
Itse sulatin marjoja ja raparperia n. 6dl. Voi käyttää ihan hyvin saman verran myös esim. omenaa/persikkaa/tms tuoretta. Levitin marjat pohjalle. Sekoitin kermaviilin ja yhden munan ja himpun sokeria ja kaadoin marjojen päälle. Piirasta paistetaan 200 asteessa n. 25-30min.
Kannattaa kokeilla!
Kivaa alku viikkoa!
-Päivi-
5.4.2017
Pääsiäinen- se hankalasti koristeltava juhla
Joulu on helppo. Silloin voin kaivaa esille joulukuuseni ja laittaa kaikki ihanat jouluiset ja ei niin jouluiset koristeet siihen. Muutama kynttilä ja se on sitten siinä. Mutta mitä mä laitan pääsiäisenä? En ole oikein mikään iloisen ja pirtsakan puputipumuna-koristenauhan ihminen. Näitä on kaupat pullollaan joten hieman haastavaa...
Tein jokunen vuosi sitten muutaman koristellun munan. Pentikiltä (kai?) olen joskus ostanut nuo lasiset pienet munat.
Vaihdoin muuten olohuoneeseen taannoin tuon toisen maton. On se taas vaihteeksi tosi kiva! Tuli muuten vähän ikivä Anttilaa, sieltä oli niin helppo tilata ihan kohtuu hintaisiakin mattoja...
Ensi viikolla täytyy mennä kangaskauppaan ja laittaa takapiha kuntoon. Olisiko kellään muuten mitään oikeasti toimivaa verhopainoratkaisua että saisin kesätuulessä pysymään verhot ulkona paikallaan?
Kivaa (joskin aika harmaata?) päivää!
-Päivi-
Tein jokunen vuosi sitten muutaman koristellun munan. Pentikiltä (kai?) olen joskus ostanut nuo lasiset pienet munat.
Vaihdoin muuten olohuoneeseen taannoin tuon toisen maton. On se taas vaihteeksi tosi kiva! Tuli muuten vähän ikivä Anttilaa, sieltä oli niin helppo tilata ihan kohtuu hintaisiakin mattoja...
Ensi viikolla täytyy mennä kangaskauppaan ja laittaa takapiha kuntoon. Olisiko kellään muuten mitään oikeasti toimivaa verhopainoratkaisua että saisin kesätuulessä pysymään verhot ulkona paikallaan?
Kivaa (joskin aika harmaata?) päivää!
-Päivi-
4.4.2017
Vege Paprika-feta-shakshuka
Isosisko on ihana, se jakaa mun kanssa aika paljon mm. kaikkia hyviä ruokaohjeita. Kuten tämänkin. Sen verran otin taiteilijan vapauksia, että jätin makkaran pois ja käytin tuoretta chiliä kun kuivattu olikin loppu. Toimi hyvin sekin. Lisäkis jouduin soveltamaan siinä kohdassa kun ruoka piti laittaa uuniin. Mulla ei ole sellaista pannua mitä voisin käyttää sekä hellalla että uunissa joten kippasin koko komeuden uunivuokaan.
(200 g lammasmakkaraa)
1 sipuli
2–3 valkosipulinkynttä
½ punaista paprikaa
½ keltaista paprikaa
150 g kesäkurpitsaa
1 rkl oliiviöljyä
1 tl jauhettua juustokuminaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl suolaa
½ tl mustapippurirouhetta
¼ tl chilijauhetta (tai pätkä tuoretta)
400 g tomaattimurskaa
400/240 g kikherneitä (huomiona tähän, Prismassa oli Rainbown uutuuksissa luomukikherneitä!!)
100 g fetajuustoa
4 kananmunaa (mä laitoin kaksi...)
Valmistus
Mä tykkään haastaa itseäni ja kehittää jämistä ruokaa. No, tuota shakshukaa jäi vähän. Eilen töistä tullessä tein siitä hieman jatkojalostamalla munakasrullaan täytteen! Laitoin jämän pannaulle, raastoin mukaan ison porkkanan, sipulia ja parsakaalia ja purkin ruokakermaa. Keittelin sitä sitten sen aikaa kun rullan munakas paistui uunissa. Kääräisin täytteen rullaan ja pidin vielä uunissa vähän aikaa juustoraasteen kanssa. Eli siis ei haittaa jos tätä tulee vahingossa liikaa!
Meillä piti paistaa aurinko ja olla jotenkin superlämmin joten olin päättänyt laittaa takapihan kuntoon. No, piha on kunnossa mutta auringosta ei ole vieläkään mitään havaintoa...
No, kivaa tiistaita kuitenkin!
-Päivi-
Paprika-feta-shakshuka
Ainekset
1 sipuli
2–3 valkosipulinkynttä
½ punaista paprikaa
½ keltaista paprikaa
150 g kesäkurpitsaa
1 rkl oliiviöljyä
1 tl jauhettua juustokuminaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl suolaa
½ tl mustapippurirouhetta
¼ tl chilijauhetta (tai pätkä tuoretta)
400 g tomaattimurskaa
400/240 g kikherneitä (huomiona tähän, Prismassa oli Rainbown uutuuksissa luomukikherneitä!!)
100 g fetajuustoa
4 kananmunaa (mä laitoin kaksi...)
Valmistus
- (Viipaloi makkarat.) Kuori ja silppua sipulit. Paloittele paprikat ja kesäkurpitsa.
- Kuumenna öljy valurautapaistinpannulla ja ruskista makkarat. Lisää kasvikset ja kuullota pehmeiksi, noin 5 minuuttia.
- Sekoita joukkoon mausteet ja kääntele hetki. Lisää joukkoon tomaatit sekä siivilässä huuhdellut ja valutetut kikherneet.
- Anna porista miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Tarkista maku.
(Tässä kohtaa kippasin ruuan vuokaan.) - Kuopaise kauhalla tai lusikalla neljä syvennystä, riko niihin munat ja murustele päälle feta.
- Siirrä pannu 225-asteiseen uuniin noin 10 minuutiksi, kunnes valkuaiset ovat hyytyneet, mutta keltuaiset ovat vielä juoksevia.
- Silppua päälle reilusti tuoretta korianteria.
(Kuten mun kuvasta voi päätellä, mulla tuo unohtui kauppaan...
Mä tykkään haastaa itseäni ja kehittää jämistä ruokaa. No, tuota shakshukaa jäi vähän. Eilen töistä tullessä tein siitä hieman jatkojalostamalla munakasrullaan täytteen! Laitoin jämän pannaulle, raastoin mukaan ison porkkanan, sipulia ja parsakaalia ja purkin ruokakermaa. Keittelin sitä sitten sen aikaa kun rullan munakas paistui uunissa. Kääräisin täytteen rullaan ja pidin vielä uunissa vähän aikaa juustoraasteen kanssa. Eli siis ei haittaa jos tätä tulee vahingossa liikaa!
Meillä piti paistaa aurinko ja olla jotenkin superlämmin joten olin päättänyt laittaa takapihan kuntoon. No, piha on kunnossa mutta auringosta ei ole vieläkään mitään havaintoa...
No, kivaa tiistaita kuitenkin!
-Päivi-
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)