3.5.2017

Tapasmenu ystäville

Ihana lapsuudenystäväni S kävi taannoin meillä kylässä. Tykkään aina viritellä jotain kivaa ruokaa kun saan vieraita joita muuten nykyään käy ihan liian harvoin..
 Tällä kertaa tarjolla oli tapaksia! Tapasreseptejä on netti pullollaan eli sinne vain etsimään mieluisia!

Menu koostui näin:
- Peruna- kesäkurpitsamunakas 
Suokaloi ohueksi 5-6 perunaa ja ½ kesäkupitsaa. Tee munakasmassa eli 4 munaa, 2dl ruokakermaa, 2rkl spelttijauhoja, suolaa, pippuria, timjamia. Sekoita massa ja kaada irtopohjavuokaa joka on vuorattu leivinpaperilla. Lado peruna ja kesis massan sekaan. Paista uunissa 225 asteessa kunnes pinta on saanut kivan värin.

- Marinoidut kasvikset (sipuli, kesäkurpitsa, paprika)
Suokaloi 1 paprika, ½ kesäkurpitsa, 2 pientä punasipulia ja laita ne kannelliseen rasiaan. Laitya 1dl oliiviöljyä,½dl valkoviinietikkaa ja 3rkl hunalaa rasiaan. Muutama kierros suolaa ja pippuria. Kansi kiinni ja heiluttele sekaisin. Anna olla jääkaapissa ainakin 6 tuntia. 

- Mozzasalde
2 palloa mozzaa jotka viipaloi, 2 kypsää tomaattia viipaleina ja hyvin ohueksi leikattua sipulia. Itse pikamarinoin sipulirenkaat sitruunamehulla




- Tonnikalatahna ja itstehty patonki 
 Patonki 4 patonkia Juuritaikina
5 g tuorehiivaa
3 dl kylmää vettä
5 dl erikoisvehnäjauhoja
Taikina
15 g tuorehiivaa
3 dl kylmää vettä
1 annos juuritaikinaa
1 rkl suolaa
1 rkl sokeria
7-8 dl erikoisvehnäjauhoja
Juuritaikina
Murenna hiiva kulhoon ja lisää vesi, sekoita.
Lisää vehnäjauhot vähitellen samalla sekoittaen.
Peitä kulho muovikelmulla ja kohota taikinaa huoneenlämmössä 4 h tai jääkaapissa yön yli.
Taikina
Murenna hiiva kulhoon ja lisää vesi, sekoita.
Lisää juuritaikina, suola, sokeri ja niin paljon vehnäjauhoja, että saat kiinteän taikinan.
Vaivaa taikinaa yleiskoneen hitaimmalla nopeudella n. 15 minuuttia.
Kohota taikinaa leivinliinalla peitetyssä kulhossa n 1 1/2h. Kumoa taikina hyvin jauhotetulle pöydälle.
Jaa taikina 4 osaan.
Painele taikina suorakaiteenmuotoiseksi levyksi.
Käännä jokaisen levyn pitkäsivu kahtia ja pyöritä ne rulliksi, jotka ohenevat päistään.
Käännä patonkeja yksi kierros ja nosta ne pellille (jos et käytä leivinpaperia rasvaa pelti hyvin).
Kohota patonkeja leivinliinan alla 1 tunti.
Kuumenna uuni 240 asteeseen. Voitele patongit vedellä ja ripottele päälle sormisuolaa ja ohuita sipulin viipaleita.
Tee jokaiseen leipään terävällä veitsellä muutama vino viilto ja nosta pelti heti uunin keskiosaan.
Alenne uunin lämpötila 200 asteeseen, kun leivät ovat saaneet hiukan väriä. Kypsennä patonkeja, kunnes ne ovat olleet uunissa yhteensä n. 30 minuuttia. Jäähdytä patongit ritilän päällä ilman leivinliinaa. (~ Leila Lindholm, Vielä yksi pala!)

 Tonnikalatahna
Yksi purkki tonnikalaa ja n. 2dl turkkilaista jogurttia sekoitetaan sitruunamehun, suolan ja pippurin kanssa. Raasta pieni valkosipulinkynsi mukaan. Maista ja mausta lisää jos kaipaat jotain.

- Mausteiset liha"pötköt"
400g nauta-sikajauhelihaa, n. 1dl kuivaa leipää, 2tl suolaa, 2tl paprikajauhetta, 2tl chilijauhetta, 2tl juustokuminaa, n. 1dl säilöttyä paprikaa hienonnettuna, 2 sipulia hienonnettuna ja kuullotettuna, 1 muna. Sekoita massa nopeasti. Pyöritä pullia tai pötköjä ja paista kauniin kullan ruskeaksi 225 asteessa uunissa. 

- Paprirullat
Osta kaupasta purkki kokonaisia säilöttyjä paprikoita. Ei siis mitään pientä suikaletta. Perkaa paprikat niin, että leikkaa niistä kohtalaisen suoria pitkulaisia kaistaleita. Perkausjäte käytetään lihapötkylöihin joten älä huoli! Laita n. 1tl valitsemaasi tuorejuustoa aina yhdelle suikaleelle. Kääri rullalle. Itse käytin chilipaprikatuorejuustoa. Laitoin rullat aamupäivällä kannelliseen rasiaan ja pidin niitä jääkaapissa iltaan.

- vihreäsalaatti rucolaa ja jäävuorisalaattia

- kirsikkatomaatit

- juustoja(Manchego ja Brie), ilmakuivattua kinkkua (Serrano) ja hunajamelonia





Jälkkärinä oli Cavaa sekä sitrusjuustokakkua. Kakku oli kivan kirpsakka eikä yhtään liian makea.

Kakkuun tarvitset:
2 purkkia rahkaa
2 purkkia kermaa (vaahdota ja sekoita rahka ja kerma. Lisää liivatemehu. Lisää sokeria maun mukaan)
4 liivalehteä (liuota pehmeät lehdet mehuun)
kahden sitruunan kuori ja mehu (raasta ja purista ja sekoita rahkakermaan)
kahden appelsiinin kuori ja mehu (raasta ja purista ja sekoita rahkakermaan)

1½ pakettia dominoita (hakkaa kaulimen kanssa hienoksi ja sekoita voi sekaan. Painele irtopohjavuokaan joka vuorattu leivinpaperilla.
50g voita sulatettuna
Pidä kakkua ainakin viisi tuntia jääkaapissa, itse pidin yön yli.


Tapakset on kiva ruoka ystävien kanssa. Erilaiset viinit sopii tapasten kanssa hyvin, meillä oli ruuan kanssa punaviiniä sekä valkkaria. Cavaa nautittiin sitten kakun kanssa.

Ihana aurinko paisteli jo heti aamusta kun ajelin suuhygienistille. Hoitelin samalla reissulla kampaajalle ajan sekä kasan kenkiä pieneen fiksaukseen. Tänään onkin jo keskiviikko! Oho...
Kivaa päivää!

-Päivi-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen iloinen kaikista kommenteista! Vielä enemmän olisin iloinen jos pystyt seisomaan sanojesi takana omalla nimelläsi :)